Műkorcsolya és jégtánc

Műkorcsolyázás és jégtánc - technika, elemzések, kommentárok

A blogról

A műkorcsolyázás olyan sport, amitől egyesek elvitatják ezt a státuszt: időről-időre fellángol a vita, szabad-e ilyen sportnak szerepelnie az olimpiákon. Még ha nem is tudják mindig eldönteni, hogy művészi produkció vagy sportgyakorlat zajlik-e a jégen, a legtöbben úgy gondolnak a műkorcsolyázásra, mint valami szépre és érdekesre, amely viszont elég bonyolult: tulajdonképp nem is lehet tudni, miért végez valaki előrébb eséssel, mint valaki, aki látszólag nem hibázott. Remélem, a blog tartalma segítséget nyújt majd annak felismerésében, milyen apróságokra kell odafigyelni ahhoz, hogy értsük és ne csak élvezzük a műkorcsolyázást.

Archívum

Blogom címkéihttp://rss.mukorcsolya.blogter.hu/

Tánclépések

A jégtánc alapos ismeretéhez hozzátartozik a különböző tánclépések ismerete is. Korábban már volt szó a fordulatokról, de a táncosok repertorjában még jópár más lépés is megtalálható: az egyszerű ellökésen vagy a koszorún kívül elöl és hátul keresztezett lépések, sasszék, ellenívek és egyéb lépések adják meg a kötelező táncok, az original programok és a kűrök alapját. Ezekről írok most, a közérthetőség kedvéért képekkel, videókkal.

Keresztezett lépés

A keresztezett lépés során, ahogy azt a lépés neve is mutatja, a korcsolyázó keresztbe teszi a lábait (a koszorúzásnál is ez történik, ennek köszönhető, hogy a penge külső élével történő ellökés erős). A lépés kivitelezése nem különösebben nehéz: a lengőlábat külső élével, a futóláb elé, annak külső oldalán helyezik a jégre, a lábak a a térd alatt kereszteznek. A keresztezett lépés természetesen hátrafelé is korcsolyázható, ilyenkor a lengőláb a futóláb mögé kerül, de továbbra is külső élen, a futóláb külső oldalán.

  

Ellenívek

Az ellenív neve is beszélő név. Olyan tetszőleges hosszúságú és irányú ívről van szó, ahol a befutó ív és a kifutó ív ellentétes irányba tartanak, más körívre esnek, mintha egy S betűt próbálnánk leírni a jégen alulról felfelé. A lengő ellenív vagy swingroll korcsolyázása során a lengőlábat hátra, majd előre (a futóláb elé) lendítik a táncosok, és ezután teszik vissza a futóláb mellé. Hátrafelé is kitáncolható, ilyenkor először előre és aztán hátra lendül a szabad láb. A videón Jayne Torvill és Christopher Dean mutatják be a Csillagfény-keringő egyik swingrollját.

A másik típusú ellenívnél a lábak kereszteznek, ezért ezt keresztezett ellenívnek vagy crossrollnak hívják. Előrefele a lengőláb elöl keresztez, a csípő befele fordul, hátrafele a lengőláb hátul keresztez, a csípő pedig kifele fordul. A lábak mindig a térd felett kereszteznek, ez adja a lépés jellegzetes ívét-ringását. A crossroll lendülete  annak köszönhető, hogy az új futóláb mindig a külső élről indul. A videón előre és hátra crossroll lépések is láthatók.

Futólépés

A futólépés, vagy angolból átvett nevén progresszív, olyan lépés, ahol a korcsolyázó a lengőlábat a futóláb előtt helyezi a jégre, és az új futólábat nyomvonala mentén emeli fel az új lengőlábat. Leírva elég bonyolultnak tűnhet, azonban kivitelezése nem nehéz. A táncosok gyakran használják arra, hogy sebességet szerezzenek, mivel minden lépés meglehetősen erős ellökéssel jár. Ha egy pár futólépéseket táncol nyitott tánctartásban, akkor sétalépésről beszélünk. A videón előrefele korcsolyázott futólépés látható.


Sasszé

A sasszé leginkább abban különbözik a futólépéstől, hogy a lengőlábat nem a futóláb elé, hanem mellé helyezzük a jégre, majd  az új futóláb mellől emelkedik fel az új lengőláb. Sasszézni természetesen mindkét irányban lehet, ahogy az a videón is látszik.

A sasszé másik változata a keresztezett sasszé. Ilyenkor előrefele korcsolyázásnál a lengőláb a futóláb mögött keresztezve kerül vissza a jégre, hátrafele haladva pedig a futóláb előtt keresztezve. A keresztezett sasszé is mindkét irányban látható a videón.

Csúszó lépések

A csúszó lépések sajátossága, hogy mindkét korcsolyapenge a jégen van,  és a mozgás egyenes irányú. A hagyományos vagy brit stílusú csúszó lépésnél a futóláb térdben hajlítva van, a lenglőláb pedig elölre ki van nyújtva, de a a pengéje a jégen. Az orosz stílusú csúszó lépés, vagy más néven olló ettől abban különbözik, hogy a korcsolyázó mindkét lába nyújtva van, ahogy az a képen is látható.

 

Köszönet a közeli felvételekért a tulup.ru honlapnak.

-

poggi

poggi
2007-03-18 00:29:50

a crossroll az a leánykori nevén bógni? :)

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

Blogter